Skip to content

Fotosensibiliteti dhe Fototoksiciteti

hacks-t-700x420

Janë dy fenomene shumë të zakonshme në vendet e ekspozuara gjithmone ne diell si mesdheu, lindja e mesme por jo vetem. Janë vështirë për tu diferencuar nga mjeku. Janë më të shpeshta ne filimin e pranverës dhe verës. Megjithëse të përafërta kanë një ndryshim thelbësor.

Fotosensibiliteti mund të shfaqet edhe thjesht nga ekzagjerimi i të ekspozuarit në djell. Si akne Majorka fillestare, apo kombinimi i këtij ekspozimi me kontaktin me barin dhe ujin e embël, administrimi i ndonje mjekimi sensibilizues si Fitofotodermatoza fillestare, Rush cutanat ect.

Fototoksiciteti mund te manifestohet po njesojë në lëkurë por s ka nevojë për ekspozim të ekzagjeruar në djell, dhe paralajmeron fillimin e shfaqjes së një sëmundjeje autoimune degjenerative si Rozacea forma tumorale, Lupus, Fibromyalgia, Colagjenoza si Sckleroze multiple ect .Fenomene shumë te shpeshta të këtyre 20- viteve të fundit.

Shkruar nga Dr. Rudina Thanasi

Related News