Skip to content

Psikologjia e Estetikes

rudinathanasi.com_83af_WhatsApp-Image-2018-08-24-at-13.29.34-700x700

“ Creating beauty to cure the soul” Gilman

Në të gjitha kohërat bukuria ka qenë e vlerësuar e kërkuar dhe e idealizuar. Syri njerëzor gjithmonë ka qenë i etur për bukuri, sidomos atë njerëzoren. Ndaj edhe ato produkte dhe procedura që e vendosin në pahë bukurinë, kanë existuar, janë bashkë-zhvilluar dhe kanë karakterizuar qytetërimet e medha, dhe fatin e tyre. Qe nga Helena e Trojës deri tek Peelingu Kimik .

Në Egjyptin e lashtë peeling kimik Kirurgjikal ishte një trajtim i rezervuar “Hyjnoreve,” vetëm Faraoneve Rimel : Princi i parfumeve dhe parfumeristi i Mbretereshe Viktorias. Tek Mabellin Mascara që transformoi shfaqjen në kinematografi dhe revolucionoi konceptin e Bukuris, në Hollyëood .

Një tregues jo vetëm i rendit social , por një afirmim i natyrës së tyre Divine. Po në Egjyptin e lashtë është e njohur greva më massive e piramidave. Edhe sklleverit refuzonin te punonin pa kajal ( ekuivalent me lapsin e sotëm të zi të syve). Në Romën e lashte gladiatorët megjithëse skllever ishin të respektuar dhe gëzonin avantazhet dhe stilin e jetës se aristoktrateve, dhe djersa e tyre shitej si parfumet e sotme, ne varesi të paraqitjes së tyre të jashtëme. Në mite dhe gojëdhëna në të gjitha kulturat, personazhi kryesor është me një fizik maramëndës apo bukuri Hyjnore. Grafimet, skulpturat janë hymn i dedikuar bukurise, të konceptuar sipas kohës. Ndaj shume prej ikonave të mendimit njerëzor, ikona të psikologjisë dhe më pas psikanalizes e kane studiuar, këtë si fenomen. Pluto, Pliny, Elder Gilman, Jung, Frojd, Adler dhe shumë të tjerë.

Pse e kerkojmë kaq shumë bukurinë? Si investojmë kaq shumë në të, edhe në kohera ekonomikisht te veshtira? Pse janë krijuar ushtri të tëra mjekësh , te specialiteteve të ndryshme të cilët i dedikojnë një pjesë të madhe të njohurive dhe kohës së tyre, procedurave estetike?

Sipas shumë studimeve psikologike, ne subkonshiencë tek të gjithë ne, dhe ne të gjitha kohërat, kulturat, dhe civilizimet, e shoqërojmë paraqitjen më të mirë, me supermacine mbi të tjerët . Perceptimi njerëzor i konsideron njerezit e bukur më të avantazhuar, më të pelqyer në vecanti nga sexy i kundërt, më të rijë në moshe, në një rang social më të lartë, më të përgatitur profesionalisht dhe të shëndetshm psikologjikisht.

“Beauty is truth, truth is beauty” That is all Ye knoë on earth and all ye need to knoë Keats ( Bukuria ësht e vërteta, e vërteta është bukuri” Kjo është e gjitha Kjo është e gjitha që duhet të dish në këtë Tokë Poeti Keats.

Në përgjithësi njerëzit e pëlqejnë këtë varg por nuk i shikojnë vërtete si në shkencore në “jetën reale” Megjithatë këto fjale janë ekzaktësisht të njëjta me mendimin Platonik, dhe gjithë mendimet tradicionale të njerëzimit.

Vetë Pluto që u përpoq të shkurtonte buxhetin qe shpenzohej për produkte estetike kur i referohet Absolutes si “To Kalon”, E Bukura, ka bëreë të njëjtën deklaratë si poeti Keats.

Ndaj edhe për më pragmatiket është tashmë e kuptueshme përse këto 10-15 vitet e fundit që bota gjëndet në një krizë frymëzimi të përgjithshëm, është ngritur si kurrë ndonjeherë një ushtri e madhe me doktore të specialiteteve të ndryshme në funksion të Bukurisë, Rinisë dhe Kunder Plakjes. Dikur ishte Kirurgji Estetike, pastaj Mjeksi Estetike, Anti-Aging, ndërsa tashmë emërtimet e superspecialiteteve dhe kompetencave jane aq te shumta, sa unë do ti quaja të gjitha Bjutifikime. Bota Mjeksore e Bjutifikimit përfshin shumë mbispecialitete kualifikime dhe kopetenca tashmë, multidisciplinare, që përfshijnë plasticjan, dermatolog, ortodonont, bucomaxilofacial, stomatolog, gjinekolog, endokrinolog. Sigurisht dhe nje pjesë shumë të madhë mjekësh të përgjithshëm apo mjekë që kanë lënë specialitetet e tyre dhe i janë dedikuar Bukuris dhe Beautifikimit.

Të gjithë këta specialist edhe të tjerë, mbispecializohen për të plotesuar pjesen e pazevendesueshme të tyre në pazellin e Bukurisë Perfekte. Se fundmi edhe ingineria genetike po investon miliarda cdo vit në gjetjen dhe modelimin e geneve perfektë.

Related News