Këshilla Mjeksore 6 Trupi Dhe Shendeti Pyet Dr. Rudina Thanasi

Pershëndetje Doja ta pyesja doktoreshen per disa pika te bardha te vogla qe me shfaqen ne lekur kte periudhen e veres dhe largohen pakez gjat dimrit por jo plotesisht Me kan pastaj myk lekure, disa psoriasis (por mjekimi qe me dhan x kte te shfaqen me te larte)  gabuar sepse mi beri me keq) dmth vetem kur jam trajtuar per myk lekure Drejt me jan larguar.  Por gjat veres ikam serisht Nuk e di nese mund te me ndihmoj Faleminderit

Pikat e bardha jane ne lekure, mbi apo nen lekure? Sic e tregoni ju mundet te jene nga akne komedomjane e mbyllur, ne ekzematide apo pityriasis versicolor. S perjashtohet edhe nje kombinim I tyre. Nese ai qe ju jep me shume rezultat eshte trajtimi kunder myk edhe kjo e varet nese trajtimi ka qene me solution apo krem? Nese ka qene me krem atehere mundet te keni rezultat jo vetem nese eshte  PV por edhe ne ekzematide apo psoriasis pjeserisht.  Duhet te drejtoheni tek nje dermatolog per nje djagnoze dhe trajtim te sakte. Pikat e bardha munden te jene me dhjetra djagnoza.

Pershendetje !!  Kohet e fundit me kane dale disa njolla te bardha ne fytyre.  Humbje e pigmentit.  Ca te perdor ??

Nese jeni djagnostikuar me hipopigmentim duhet te di nese eshte post trauma, post medicamentos apo vitiligo. Trajtimi eshte I ndryshem ne secilin rast. Njehere keni nevoje per nje djagnoze te sakte nga doktori specialist dermatology.

Persh maskat ne kushte shtepie dhe ato te gatshme sa ndihmojn ne rigjenerimin e fytyres apo mirmbajtjen e saj

Nese jeni duke perdorur masken e duhur per ju ne momentin e duhur per lekuren tuaj, atehere ju ndihmon ne mirembjatje. Por pritshmerite duhet ti keni realiste. Eshte nje mission shume I veshtire qe ta mbash lekuren ne nivelin qe eshte, Sa per te rigjeneruar … ky eshte mission I pamundur per cdo mask momentalisht, ne kushtet e shtepise apo jo.

Trajtimi PRP Plasma Lift Gel ( Vampir)

Platelet Rich Plasma (Plasma e pasur në plachete)
Cfarë është
si funksionon. Si përfitohet? Përfitimet, përdorimi klinike.

Çfarë është

Përdorimi I plaketave të përqëndruara (në anglisht, Platelet Rich Plasma apo acronimi „PRP”) përfaqson nje abordim të ri në mjeksinë rigjeneruese. Por cfarë kuptojme me përqendrim plaketa, si ndodh veprimi dhe në fund , si përfitohet.
Për t’ju përgjigjur këtyre pyetjeve, së pari duhet të njohim komponentin themelor prej ku rrjedhon PRP ; gjakun. Në përgjithësi, gjaku formohet nga pjese materie korpuskulare me qeliza të specializuara ; qelizat e kuqe ( eritrocitet), qelizat e bardha ( limfocitet), trombocitet dhe prej nje pjese lengeshme e cila quhet plasmë.

Plazma është një lëng viskoz , me ngjyrë te verdhë të lehtë, e cila përbëhet nga nga nje solucion ujor elektrolitësh, vitaminash dhe proteinash. Ndër përbërësit e gjakut që na interesojne jane trombocitet. Trombocitet kane karakteristika biologjike unike, të ilustruara në vazhdimësi. .

Si Funksionon.

Nëpërmjet një procesi te quajtur degranulim, trobocitet clirojne granula të cilat përmbajnë proteina speciale të quajtura “faktoret e rritjes” ( Groth factor). Këto proteina nëpermjet një serie procesesh biokimike komplekse, aktivizojnë funksionin e riparimit të indeve.
Ndër faktorët e rritjes të cliruar të cilëve ju njihet mekanizmi I veprimit numërohen:
Reglarea Regullimi rritjes celulare dhe ndarja e tyre,
Rigjenerimi I indeve dhe diferencimi qelizor,Indukton
Formimin e eneve të gjakut,
Faktori angjiogjenik dhe rritja e permeabilitetit kapilarë
Factorul angiogen și mărirea permeabilității capilară, Proliferimi dhe mobiliteti I firbroblasteve dhe keratinociteve, Favorizimi I riepitelimit dhe rritja e indeve të granulimit indukton formimin e kockave dhe kartilazheve të
Adezioni, rritja , migrimi dhe diferencimi qelizave.
Po ashtu , ekzistojne dhjetra protein ate çliruara nëpermjet degranulimit plaketar, karakteristik e injoruar( neglizhuar) deri në present, sjellja e tyre bjokimike në riparimin e indeve.
.

Prandaj, koncentrati i trombociteve (PRP) është një derivat i gjakut, i marrë nga gjaku i plotë duke eleminuar qelizat e kuqe të gjakut dhe duke përqendruar fraksionin e trombociteve në nivelet 3 deri në 5 herë të nivelit bazë.
Efektiviteti i trajtimeve të koncentratit të trombociteve varet kryesisht nga përqendrimi i trombociteve dhe, rrjedhimisht, nga faktorët e rritjes. Këto proteina të veçanta veprojnë si ‘transmetues’ (kemotaktizëm) në procese të ndryshme biologjike; ato janë bashkë-përgjegjëse për përhapjen, diferencimin dhe morfogjenezën e indeve, duke funksionuar si pjesë e mekanizmave të sistemeve autokrine, parakrine dhe endokrine.

Si përfitohet

Sistemi Plasmo lift dhe variantet e tij kanë bërë të mundur marrjen e koncentrateve të lëngët të trombociteve dhe formës së tyre të koaguluar autologe (mpiksje / membrana), me një përqendrim të lartë të trombociteve dhe një përqendrim të lartë ose të ulët të qelizave të bardha të gjakut, për përdorim të menjëhershëm në disa sektorë të mjekësisë rigjeneruese.

DispozitivI

Sistemi i prodhimit të koncentratit të trombociteve bazohet praktikisht në ndarjen e fraksioneve të ndryshme që përbëjnë gjakun, me centrifugim, duke rikuperuar fraksionin e pasur me trombocite.
Gjaku i plotë mblidhet duke përdorur një sistem tipi
Vacutainer® mblidhet në një tub qelqi që përmban një antikoagulant me bazë citrate (ACD-A: Tretësira e dekstrozës së citratit antikoagulant, tretësira A, USP) dhe një polimer special, biologjikisht inert, që ndan me një densitet të përcaktuar dhe sjellje tiksotropike. Kur një fushë force centrifugale aplikohet në epruvetën, fazat do të formohen sipas një gradienti të densitetit. Për shkak të karakteristikave të tij fiziko-kimike, polimeri ndarës do të pozicionohet në ndërfaqen midis qelizave të kuqe të gjakut dhe trombociteve, duke lejuar kështu, në fund të procesit të centrifugimit, një korrje të lehtë të fazës së pasur me trombocite.
Sistemi është i pajisur me një provëz të dytë që përmban një zgjidhje të klorurit të kalciumit i cili lejon formimin, nëse dëshironi, të fazës së koaguluar.
Mund të ketë gjithashtu një filtër që çon në një reduktim drastik të qelizave të bardha të gjakut, duke lënë një fazë të pasur me trombocite, por me një numër fiziologjik të qelizave të bardha të gjakut.
Konfigurimet e ndryshme të produktit përmbajnë aksesorët (seti i korrjes, mistri, ena e transferimit, gjilpërat, etj.) Që do të përdoren për përgatitjen e koncentratit të trombociteve.

Perdorimi Klinik
Tratjtimi me PRP
PRP, e administruar në vend në vendin e dëmtimit, aktivizon funksionet biologjike që promovojnë rigjenerimin dhe riparimin e indeve dhe ka një efekt të fortë anti-inflamator.

Semundjet për të cilat rekomandohet trajtimi me PRP:
ORTOPEDIKE
Në këtë sektor të mjekësisë, PRP ka një përdorim të gjerë dhe një mundësi të madhe suksesi, përmes infiltrimeve lokale. Përdoret për:
• Osteoartriti
• Dëmtimi i kërcit
• Lëndimet e meniskut
• Inflamacion akut i tendinave dhe ligamenteve
• Tendinopatia kronike.
• Lëndimet e tendinave dhe ligamenteve
• Lëndime të vogla të muskujve
• Riparimi i frakturave
• Nekroza e indit kockor
• Konsolidimi i indeve në rast të aplikimit të protezës

Fig.3 Disa zona anatomike në të cilat tregohet përdorimi i PRP në ortopedi

MJEKSIA SPORTIVE
Avantazhet e metodës PLASMOGEL në mjekësinë sportive:
• methodshtë një metodë e sigurt që nuk shkakton alergji, refuzime dhe efekte anësore
• Procedura është atraumatike dhe nuk kërkon një periudhë shërimi
• Mund të kombinohet me metoda klasike të trajtimit
Indikacionet për përdorim në mjekësinë sportive: Kontuzionet, zhvendosjet, ndrydhjet, patologjia e tendinit (tendinopatitë), këputjet e ligamenteve, dëmtimet e indeve të muskujve, frakturat.

TRIKOLOGJIA
Në këtë sektor, PRP është aktualisht trajtimi më i vlefshëm dhe modern për alopecinë, androgjenetikën dhe humbjen e flokëve tek gratë dhe burrat.
A B C

MJEKSIA ESTETIKE
FIK. 4
Mikroinjeksione me PRP me një gjilpërë 30 matës në zonat e prekura.
a) i patrajtuar;
b) pas 1 trajtimi;
c) pas tre trajtimeve.

PRP përdoret gjithashtu për të korrigjuar papërsosmëritë në fytyrë dhe qafë duke rritur prodhimin e kolagjenit; përdoret individualisht ose në kombinim me qelizat burimore mesenkimale të marra nga dhjami i barkut, gjë që u jep atyre rritje shtesë dhe kapacitet shartimi. Kohët e fundit, PRP përdoret për të zmadhuar gjinjtë dhe muskujt gluteal.


FIK. 5 Infiltrime me PRP: A) para dhe B) pas 1 trajtimi


FIK. 6 Mastoplastikë shtesë e marrë me teknikat e kirurgjisë rigjeneruese: yndyra autologjike e shtuar në PRP

.
PRP përdoret gjithashtu në trajtimin e ulcerave diabetike, vaskulare, venoze dhe limfatike, plagëve të shtratit dhe në të gjitha operacionet për të cilat dëshirohet të përshpejtohen proceset e riparimit të indeve.


FIK. 7
a) Ulçera diabetike e këmbës para trajtimit. (b) Pas një takimi me PRP.
(c) Ulçera pas 2 seancash me PRP.
(d) Ulçera u mbyll plotësisht pas 4 seancave me PRP

STOMATOLOGIE

PRP përdoret në implantologji, në heqjen e kisteve nofullës dhe në apektektominë (trajtimi i granulomave të dhëmbëve), në kirurgjinë parodontale, në rritjen e sinusit nofull, në subjektet me defekte të dhëmbëzimit. Në këtë fushë të aplikimit, forma e xhelit përdoret përgjithësisht, duke u plotësuar, aty ku është e nevojshme, me kocka me origjinë sintetike (trikalcium beta-fosfat, hidroksiapatit, etj.).


FIK. 8
Futja e PRP -së të xheluar e plotësuar me kocka sintetike në një qese parodontale
FIK. 9
Implant implant dentar i mangët, i ngurtësuar me PRP të xheluar dhe i plotësuar me kocka sintetike

OFTALMOLOGJI
PRP përdoret në ndërhyrjet e vrimave makulare për të nxitur një stimul rigjenerues në vend të lëndimit, përfshirë për pacientët me ulcera të shkaktuara nga keratiti traumatik.


FIK. 10
(a, b) Pacienti me ulçerë latente pas keratoplastikës dhe para trajtimit. (c, d). I njëjti pacient pas trajtimit me plazmë të pasur me trombocite.

GINECOLOGJI
Trajtimi me Plasmogel PRP (Terapia Vampire Vaginale) rekomandohet nëse doni të:
• Rritja e orgazmës – injektimi i klitorisit ose pikës G
• Trajtimi i dhimbjeve gjatë marrëdhënieve seksuale dhe përmirësimi i marrëdhënieve intime dhe ndjeshmërisë gjenitale
• Trajtimi i plagëve, për shembull pas lindjes natyrale ose pas prerjes cezariane
• Çrregullime të përsëritura të florës vaginale, siç është kandidiaza e përsëritur
trajtim
• Rritja e buzëve
• Trajtimi i atrofisë vaginale – thatësi ose kruajtje (kruajtje) në menopauzë
• Ndihmon në trajtimin e mosmbajtjes urinare të shkallës së ulët, dhimbjes urinare dhe cistitit të përsëritur (urinim i dhimbshëm, i shpeshtë)
• Trajtimi i likenit vulvo-vaginal • Trajtimi i ektopisë së qafës së mitrës
• Përmirësimi i cilësisë së endometriumit dhe rritja e normës së shtatzënisë (përmirësimi i pjellorisë spontane ose IVF)

METODAT E ADMINISTRIMIT

Pas marrjes së PRP, mjeku përgatit një fushë sterile dhe kryen infiltrimin duke përdorur një shiringë të zakonshme, të pajisur me një gjilpërë me madhësinë dhe trashësinë e duhur për zonën që do të infiltrohet.
Nëse përdoret forma e xheluar, mjeku do të vendosë membranën e mpiksjes / trombociteve në vendin e zgjedhur me mundësinë e qepjes së mpiksjes.

EFEKTET ANËSORE
PRP është një produkt gjaku autolog. Prandaj, rreziku i reaksioneve alergjike është zero.

PRP Plasmogel mund të përdoret me sukses në kombinim me mesoterapinë e injektueshme RRS Aesthetic Dermal, Jalupro Biorevitalization dhe produktet e kolagjenit Guna. PRP Plasmogel është një plazmë e pasur me trombocite që ndihmon në stimulimin e faktorëve të rritjes. Si rezultat, prodhimi i indeve të reja stimulohet. PRP aplikohet në: dermatoestetikë, stomatologji, ortopedi, traumatologji, rimëkëmbje mjekësore, gjinekologji, trikologji, kirurgji të përgjithshme dhe kirurgji maksilofaciale.
RRS Aesthetic Dermal është një gamë e gjerë e mesoterapisë së fytyrës dhe trupit që mund të kombinohet në të njëjtën sesion ose veçmas me PRP Plasmogel, për një efekt më të theksuar dhe të qëndrueshëm.
Produktet Guna janë produkte homeopatike të bazuara në kolagjen, të përdorura në traumatologji, ortopedi dhe dermatoestetikë. Protokollet e kombinuara të trajtimit me PRP Plasmogel mund të kryhen njëkohësisht ose veç e veç.
Gama e biorevitalizimit Jalupro përbëhet nga aminoacidet dhe acidi hialuronik, të përdorura për të biorevitalizuar lëkurën. Në kombinim me Plasmogel PRP, do të merren rezultate shumë më komplekse.

International Dermatology Conference

International Dermatology Conference

Kam kënaqësinë të ndaj me ju ftesën për bashkë-drejtuese (#co_chair_person) në konferencë dermatologjike ndërkombëtare, po ashtu e ftuar dhe si folëse kryesor në prezantimin aknea severe. Protokollim në trajtimin e aknes dhe trajtimin e shenjave të aknes shpejt me rezultate për kohë të gjatë.

We warmly welcome our honorable CO-CHAIR PERSON of the conference. Sever acne, My Own Protocol for Fast and Long Lasting Results in Acne and Acne Scars Treatment.

Vitaminat qe duhen patjeter

Të dashur miq dhe pacient ju njoftojmë se në numrin e nesërm të gazetës supershëndeti kemi një artikull përmbledhës për vitaminat, sidomos ato të cilat influencojnë direkt në shëndetin e lëkurës flokëve thonjve dhe atyre me veprim kundërplakjes. Më me detaje për cdo vitaminë do shkruajmë në numrat pasardhës. Po ashtu kemi nderin të jemi pjese e grupit të mjekëve shkrimet e të cilevë krijojnë përmbajtjen e këtij numri të gazetessupershendeti e cila nga nesër fillon shpërndarjen për herë të parë në Kosovë .

Fytyra pas trajtimit me botulinium toxine dhe acid hialuronic.

Si ndryshon fytyra në pamje ballore pas trajtimit të qafës me botulinium toxine dhe acid hialuronic. Ndryshimi është shumë i dukshëm por dhe po aq matyral. Pacienti ndihet konfort, konfident dhe po i njëjti. Nuk kupton asgjë cfarë ka ndryshuar , thjesht ndihet më mirë kur shikon veten ne pasqyrë . Ndryshimi i vërtetë vihet re vetem në poza.

Infeksionet më të rrezikshme për jetën e të sapolindurit nga Dr. Rudina Thanasi

Infeksionet me te rrezikshme per jeten e te sapolindurit nga Dr. Rudina Thanasi!

Sindroma TORCHES TORCHES është një akronim për disa nga infeksionet kongjenitale me faktorë etiopatogjenikë të ndryshëm, të cilët ndikojnë më ndjeshëm në gjendjen e shëndetit të të sapolindurit dhe në cilësinë e jetës së tij. Toksoplasmoza, Other ( të tjera) Varicela Zoster, Parvovirus B19 Rubeola Citomegalovirus (që është shkaktari etiopatogjenik me vdekshmërinë më të lartë), Herpes Simplex, HIV, Enterovirus, Virusi Epstain Barr Sifiliz.

Sindroma “Blueberry muffin baby”

Është manifestimi më i zakonshëm i infektimit të të sapolindurit. Kjo simptomë mund të ekzistojë në infektimin me Rubeola kongjenitale, Citomegalovirus, Toksoplasmozë, mund të ekzistojë në leucemi, Eritroblastozë fetalis, Neuroblastomë dhe në Sindromën e Trasfuzionit të Binjakëve. Emrin e merr nga shfaqja e disa njollave apo papulave blu-të kuqe apo të kuqe të forta në zonën e fytyrës, trupit apo lëkurës së kokës së të sapolindurit, në momentin e lindjes apo brenda 2 ditëve të para pas lindjes.

Varicela Zoster

Infektimi me VZ ndodh gjatë tremujorit të tretë. Interesante janë disa raste të raportuara të të sapolindurve me Herpes Zoster. Varicela neonatale mund të jetë fatale në 30% të pacientëve, tek të cilët nëna ka shfaqur Zona Zoster 5 ditë përpara lindjes deri në 2 ditë pas lindjes. Trajtimi është i njëjti si në rastin e Herpes Simplex, vetëm dozat ndryshojnë ndonjëherë. Një kombinim acilkloviri, vibaradin intravenoze dhe antibotik për 14–21 ditë. Në rastin e infantit me Varicella Zoster, Rekamonadohet administrimimi i Imunoglobulines Varicela–Zoster, kur nëna ka shfaqur Zona Zoster 5 ditë përpara 2 ditë pas lindjes, për të shtuar shansin e mbijetesës së foshnjes.

Citomegalovirus

Vetëm 10% të infantëve me CMV shfaqin simptoma.  Shkalla e vdekshmërisë tek këta infantë fatkeqësisht është 30%. Nuk e dimë saktë shkallën e mortalitetit te 90% të rasteve pa simptoma, por Citomagalovirusi konsiderohet virusi më i rrezikshëm për neonatin, edhe më i rrezikshëm se Herpses Simpleks. Simptomat klinike në rastin që ekzistojnë janë: Njolla të kuqe të vogla si gjak i mpirë Purpura Erupcion makulopapular Erupcion papulonodular Shumë rrallë vezikula.

Rubeola

Foshnjat e sapolindura që kanë rubeolë paraqesin rrezikshmëri infektimi të nënave të tjera shtatzanë me të cilat bien në kontakt. Trida (Tre simptomat) klasike e rubeolës Katarakt kongjentital Shurdhim Malformim kongjenital zemre

HIV

Fatmirësisht, përqindja e transmetimit të HIV nga nëna te fëmija është 2% tek nënat në trajtim korrekt për HIV. Për t’u mbajtur mend është që foshnjat e sapolindura nuk mund të dallohen dot menjëherë nëse janë apo jo të infektuara me HIV.

Human Parvovirus

19 Është shkaktari i eritemës infektive. Mund të prekë shtatzanën, rrjedhimisht fetusin. Shkakton hidrops dhe vdekje të fetusit. Rreziku është shumë i vogël tek ato shtatzana të paekspozuara deri në javën 16-28-të të shtatzanisë. Ky risk është 2-9%. Fatmirësisht, më shumë se 50% e shtatzanave janë të ekspozuara më përpara ndaj këtij virusi.

Shkruar nga Dr. Rudina Thanasi